Friday, February 19, 2010

Teknik menghasilkan eBook

Assalamualaikum w.b.t

Seperti biasa bile aku sedang berada dalam mood anti-penulisan, makanya aku akan meletakkan rumusan cerita menjadi pendahuluan. Sebab biasanya bile aku dlm mood anti-membaca aku pun akan membaca rumusannya sahaja...hehe...

Alkisahnyer, semalam aku dh jemput seorang usahawan internet yang berjaya dalam bidang penulisan eBook ke Studio Jalan Ampas aku....iaitu Studio Hampagas...haha...tipu jer...studio tvselangor.com.

Menarik untuk dikongsi bersama adalah tips bagaimana untuk sesuatu ebook itu dihasilkan iaitu bermula daripada pencarian idea-idea menarik untuk dijadikan eBook....untuk makluman, ebook ni adalah produk digital berinformasi....maknanya, jika anda terasa ingin membuat e-novel, maka lupakan sahajalah...sbb xde saper nk baca novel tebal2 depan skrin...aku pun xnk...haha...

Keduanya, kalau dah buat ebook nak jual kat mana? ada pasaran ke? so, untuk mengatasi masalah ini, bile buat ebook itu, tentukan golongan sasaran anda dulu ye...klu target sasaran aim fokus korang tu adalah mak cik- mak cik kampung so hentikan ler...ade ke diorg nk ngadap komputer beli ebook korg??? disebabkan golongan muda dan profesional pengguna paling ramai menggunakan IT, so, carilah satu idea yang rasa2 boleh menarik minat diorg utk membeli ebook korg tuh...ttg pasaran plak, banyak caranya....antaranya korg buatlah bleh buat affiliate program dgn ebook tuh, biar blog or website len tlg promotekan...ikutla korg nk bayar diorg dgn cara Pay Per Lead ke atau Pay Per Sale ke...
Korg jugak bile dh ada ebook bleh promote dkt blog or website org len yg agak menerima kunjungan ramai...biasanya diorg kan ada sediakan petak khas utk disewa...ataupun, jalinkan kerjasama dgn website2 yg sedia ada menjual ebook...kiranya klu buku betul penulis bekerjasama dgn sykt pengeluar buku spt Telaga Biru, kt internet pun ada jer website yg jual ebook...tapi mestila ada profit sharing kan...

Ketiganya, sebab korg perlu menghasilkan ebook berbanding menulis buku biasa adalah income dia 100% korg punyer(jika korg jual sendiri tanpa libatkan pihak ketiga)...klu tulis buku biasa dan hantar ke sykt pengeluar, percent yg korg dpt ciput jer...biasanya 7-8% jer dr jualan...xberbaloi...lagi satu, ebook ni buatnyer sekali jer, tetapi bleh makan hasilnyer smpai biler2...menarik bukan?=)

Ok, itu jer yang dapat dikongsikan bersama....Terima kasih...
 
 

5 comments:

joegrimjow said...

yg berilmu
konpem org akan beli wlpon ia ebook je

hanismalik said...

yup...betul...=)

hans said...

adoi...
best plak aku tgok gambar ada kamera besar tu

hanismalik said...

ape yg bestnyer hans? aku pun dh bosan hari2 tgok benda sama...hehe

maisyara Pot! Pot! said...

tk taw pun eBook tu ape.. hehe.. thnx bgtaw yeah? :D